Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piwo wlewam do garnka (dość dużego, bo piwo podczas gotowania bardzo się pieni), dodaję kawałek laski cynamonu, goździki i świeżo startą gałkę muszkatołową, podgrzewam do zagotowania.
W tym czasie żółtka ubijam z cukrem na gładką masę
Piekarnik nastawiam na 200 st. C.
Kromki weki kroję w kostkę, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rumienię w piekarniku około 10 minut. Jeśli mam świeże kromki, wkładam je na chwilę do piekarnika, aż lekko przyschną i dopiero wtedy kroję bułkę w kostkę.
Kiedy piwo się zagotuje, zmniejszam moc płyty do minimum i gotuję 5 minut. Wyłączam płytę, odławiam łyżką cedzakową cynamon i goździki.
Utarte z cukrem żółtka hartuję odrobiną piwa, mieszając. Dolewam jeszcze trochę, aż masa nabierze lejącej się konsystencji. Wówczas wlewam ją do garnka cały czas mieszając, nie gotuję.
Zupę podaję z dużą ilością grzanek, posypuję cynamonem, można też posypać zupę odrobiną cukru pudru. Smacznego!