Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Odkąd wybrałam się na Festiwal Dobrego Piwa, chodzi za mną zupa piwna. Nigdy takiej nie jadłam, w końcu przyszedł czas, żeby się z nią zmierzyć. Tym bardziej, że jedna z fanek naszego profilu na Facebooku pytała o przepis na taką zupę. Ja też zadałam sobie pytanie – czy ma to być zupa piwna na bulionie czy na słodko, a właściwie którą z tych zup ugotuję jako pierwszą, bo z pewnością ugotuję obie. Jako ze jestem łasuchem, zaczęłam od wersji na słodko. Piwo męska rzecz? Panowie pewnie prędzej zjedliby zupę piwną na bulionie lub golonkę w piwie. Ale moja zupa piwna ma bardzo kobiecy charakter i będzie smacznym uświetnieniem wszelkich spotkań w kobiecym gronie.
Najlepiej przygotować ją tuż przed podaniem, kiedy na jej powierzchni utrzymuje się gęsta pianka. I dodać do niej dużo grzanek, na tyle dużo, by wchłonęły większość zupy. Szczypta orientalnych przypraw dodaje zupie charakteru. Można do jej przygotowania wykorzystać gotową przyprawę do grzanego piwa, chociaż ja wolę sama wrzucić kilka goździków (nie tylko się nadają do zupy piwnej, ale także go rosołu, można je powbijać w cebulę i taką bombkę dodać do gotującego się bulionu), szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i cynamon.
Zastanawiam się, jak by smakowała taka zupa w orzeźwiającej wersji z piwa cytrynowego, z dodatkiem startej skórki cytryny i posiekanymi listkami mięty. Może, kiedy lato na dobre u nas zagości, właśnie taką wersję przygotuję dla moich przyjaciółek, kiedy spotkamy się w upalny wieczór w jednym z naszych zacisznych przydomowych ogródków?
Smacznego!
Piwo wlewam do garnka (dość dużego, bo piwo podczas gotowania bardzo się pieni), dodaję kawałek laski cynamonu, goździki i świeżo startą gałkę muszkatołową, podgrzewam do zagotowania.
W tym czasie żółtka ubijam z cukrem na gładką masę
Piekarnik nastawiam na 200 st. C.
Kromki weki kroję w kostkę, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rumienię w piekarniku około 10 minut. Jeśli mam świeże kromki, wkładam je na chwilę do piekarnika, aż lekko przyschną i dopiero wtedy kroję bułkę w kostkę.
Kiedy piwo się zagotuje, zmniejszam moc płyty do minimum i gotuję 5 minut. Wyłączam płytę, odławiam łyżką cedzakową cynamon i goździki.
Utarte z cukrem żółtka hartuję odrobiną piwa, mieszając. Dolewam jeszcze trochę, aż masa nabierze lejącej się konsystencji. Wówczas wlewam ją do garnka cały czas mieszając, nie gotuję.
Zupę podaję z dużą ilością grzanek, posypuję cynamonem, można też posypać zupę odrobiną cukru pudru. Smacznego!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!