Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.
Odstawiamy pomidory do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy pomidory do garnka.
Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość.
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut.
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru.
Podajemy z listkami świeżego tymianku.