Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Z papryczki usunąć pestki i również drobno pokroić.
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodać marchewki i pietruszki. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu.
1/2 kalafiora podzielić na malutkie różyczki i dodać do podsmażonych warzyw.
2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1,5 litra zimnej wody. Dolać do warzyw. Całość gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając), do momentu aż warzywa zmiękną.
Pozostałą część kalafiora utrzeć na tarce o małych oczkach – powstanie nam dzięki takiemu zabiegowi kalafiorowy ryż.
Ryż” przełożyć do osobnego garnka, zalać niewielką ilością wody – tak, aby zakryła ryż, posolić i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 7 minut, do miękkości kalafiorowego ryżu. Odcedzić.
Gotującą się zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec blendowania dodać 2 łyżki śmietany.
Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę podawać z ugotowanym kalafiorowym ryżem i odrobiną kopru do smaku.