Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z klopsikami:
Zupa: cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek na cienkie plasterki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Dodać pomidory, lubczyk, rozmaryn i brązowy cukier. Całość smażyć przez ok. 10-15 minut.
Dolać bulion i gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną.
Doprawić oregano, solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać z klopsikami, fantazyjnie udekorowaną kleksami śmietany i listkami bazylii.
Klopsiki: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krakersy pokruszyć – do uzyskania małych kawałeczków.
W dużej misce umieścić mięso, dodać cebulę i czosnek, pokruszone krakersy, jajko, musztardę, oraz rozmaryn.
Całość posypać obficie solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z powstałej mięsnej masy formować klopsiki.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć klopsiki na złoty kolor.
Kasia