Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku obieramy , kroimy na plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy 1 łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Dosyć obficie skrapiamy olejem rzepakowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy naczynie żaroodporne z pomidorami. Pieczemy 1 godzinę i odstawiamy do wystudzenia.
Z upieczonych pomidorów usuwamy skórkę. Przekładamy je do garnka razem z ząbkami czosnku i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 15 minut.
W 250 ml zimnej wody rozrabiamy 3 łyżki zupy pomidorowej. Wlewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i odrobiną cukru.
Do ugotowanej zupy wrzucamy 4 listki świeżej bazylii i miksujemy blenderem.
Makaron gotujemy all dente a ser ucieramy na tarce o małych oczkach.
Do miseczek nakładamy porcję makaronu i wsypujemy nieco sera. Nalewamy zupę i dodatkowo posypujemy serem. Zupę podajemy udekorowaną listkami bazylii