Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Paprykę kroję na połówki, kawałek zostawiam do dekoracji, wydrążam gniazda nasienne, skrapiam oliwą, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ząbki czosnku zawijam w folię aluminiową, dokładam na blaszkę.
Całość wstawiam ją do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 40 minut. Odstawiam do przestygnięcia.
Z jeszcze ciepłej papryki zdejmuję skórkę, przekładam do naczynia blendera. Wyciskam upieczony czosnek, miksuję na gładką masę.
Do wrzącego wywaru dodaję sos pomidorowy, zmiksowaną z czosnkiem paprykę, mieszam i gotuję kilka minut. Doprawiam solą i cukrem.
Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Zupę pomidorową podaję z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany, chrupiącymi kawałkami selera naciowego, udekorowaną papryką i posiekanym szczypiorkiem.
Ryż można nakładać bezpośrednio do miseczek lub do garnka z pomidorówką.