Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Pomidorki koktajlowe myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można lekko skropić papier oliwą, aby pomidorki nie przywarły).
Z każdej główki czosnku odcinamy górę. Tak przygotowany czosnek skrapiamy oliwą, dodajemy do pomidorków. Pieczemy ok. 30-40 minut.
Zawartość opakowania z zupą pomidorową rozprowadzamy w 0,7l zimnej wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Z upieczonych i ostudzonych główek czosnku wyciskamy zawartość ząbków czosnku do wyższego naczynia. Dodajemy chochlę zupy, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy do garnka z zupą, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Zupę podajemy z upieczonymi pomidorkami, dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.