Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bułkę namocz w wodzie przez ok. 10 minut.
Mięso mielone, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki umieść w misce. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk mięsa. Smaż, aż uzyska złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki i tymian. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Podsmażone warzywa zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.
Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę porową z mięsem mielonym podawaj z podsmażonym mięsem mielonym.