Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem to zawsze dobra opcja na szybki i pożywny obiad, prawda? To apetyczne danie powstało z połączenia porów i mielonego mięsa. Oprócz pora w garnku lądują też inne warzywa – ziemniaki, seler, cebula oraz czosnek. Warzywa najpierw podsmażam, następnie zalewam bulionem i gotuję. Na koniec zupę miksuję na gładki, aksamitny krem. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy. Kremową zupę z pora serwuję z mięsem mielonym w formie małych pulpecików. Do pulpecików, będących dodatkiem do kremu, najlepiej sprawdzi się mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe. Dodatek mięsnych klopsików sprawia, że krem staje się pożywnym daniem dla całej rodziny. Przekonajcie się sami, dlaczego zupa porowa z mięsem mielonym to idealna propozycja obiadowa.
Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis na pyszny obiad. Jeśli szukasz pomysłów na apetyczne śniadanie, sprawdź:
Domowe musli z owocami na zupę śniadaniową
Śniadaniowa zupa brokułowa z płatkami owsianymi
Jaglanka śniadaniowa, czyli kasza jaglana na mleku owsianym
Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
Owsianka z owocami lasu
Bułkę namocz w wodzie przez ok. 10 minut.
Mięso mielone, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki umieść w misce. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk mięsa. Smaż, aż uzyska złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki i tymian. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Podsmażone warzywa zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.
Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę porową z mięsem mielonym podawaj z podsmażonym mięsem mielonym.