Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule obieramy z zewnętrznych łupin, kroimy na pół, następnie w poprzek i paski. Por kroimy w pół- lub ćwierćtalarki. Dusimy na maśle 20 minut (na małym ogniu) z dodatkiem suszonego tymianku, liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy podduszoną z porem cebulkę wywarem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, gotujemy 15 minut.
Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Pół cebuli do pulpecików podduszamy na oleju, dodajemy do mięsa, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i słodką papryką, dokładnie mieszamy.
Dodajemy kaszę manną i mieszamy ponownie. Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki.
Oprószamy pulpeciki mąką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Jeszcze gorące podajemy z zupą porowo-cebulową.