Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Soczewicę gotuję 10 minut w nieosolonej wodzie. W tym czasie filet z piersi indyka oczyszczam, kroję w cienkie plasterki lub paseczki, podsmażam na rozgrzanej w woku oliwie z oliwek po kilka minut z każdej strony.
Odkładam mięso na talerz, na tej samej oliwie, na której podsmażałam filet, podduszam posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, jeszcze chwilę duszę, dodaję pomidory z puszki i mięso, duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Dodaję do woka soczewicę, doprawiam solą, pieprzem i chili, gotuję krótką chwilę.
Zestawiam woka z płyty, dodaję pół szklanki jogurtu greckiego, mieszam.
Potrawkę z indyka posypuję świeżymi ziołami i podaję z kromką świeżej bułki wrocławskiej.