Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C.
Ziemniaki obieram i kroję w talarki, przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, posypuję tymiankiem roztartym w palcach.
Główki czosnku rozdzielam na ząbki, nie obierając z nich łupinek. Zawijam po kilka ząbków razem w folię aluminiową, dokładam do ziemniaków.
Całość wstawiam na nagrzanego piekarnika na 15 minut.
W tym czasie filet z łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pieprz wrzucam do moździerza, lekko rozbijam i posypuję nim łososia.
Po upływie 15 minut, ziemniaki w piekarniku obracam na drugą stronę, dokładam łososia i piekę 15-20 minut.
Zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionowe, mieszam, aż się rozpuszczą.
Kiedy ryba i warzywa będą upieczone, przekładam ziemniaki do rondla, czosnek i rybę na deskę do krojenia.
Oddzielam mięso od skóry, kilka kawałków łososia pozostawiam do dekoracji, a resztą dodaję do rondla.
Podlewam rybę i warzywa bulionem, zagotowuję.
Czosnek wyciskam do rondla z rybą i warzywami (może być jeszcze gorący, więc trzeba uważać, żeby się nie poparzyć).
Gotuję przez chwilę i wyłączam płytę. Ewentualnie doprawiam do smaku szczyptą soli.
Po zestawieniu garnka z płyty miksuję zupę na gładki krem.
Do miseczek przekładam kawałki łososia, nalewam zupę, dodaję łyżeczkę serka mascarpone, posypuję świeżym szczypiorkiem.