Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polecam też inne przepisy na zupy rybne :
Rosół rybny z dorszem i koperkiem
Zupa rybna z łososiem i kaparami
( z podanych składników można przygotować 6-8 porcji zupy rybnej )
Do wysokiego garnka wlewamy zimną wodę i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, kawałek pora oraz łyżeczkę suszonego lubczyku. Marchewkę i kawałek selera ucieramy na tarce o dużych oczkach. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Usuwamy z nich skórki i nasiona i kroimy na małe, równe kawałki. Dodajemy do gotującej się zupy i nastawiamy na kolejnych 5 minut.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy cebulkę na złoty kolory.
Ryby w razie potrzeby filetujemy i usuwamy z nich skórę. Kroimy je na równe kawałki.
Dodajemy do zupy (łącznie po 20 minutach gotowania) razem z zeszkloną cebulką. Do zupy dodajemy też łyżeczkę czerwonej papryki i 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotujemy na mniejszym ogniu 5 minut.
Dodajemy oczyszczone krewetki oraz kostki – rosół drobiowy.
Gotujemy jeszcze 5- 7 minut (aż krewetki się ugotują) i na koniec w razie potrzeby solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym.
Podajemy z świeżą pietruszką.