Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sola, dorsz, halibut? Na co macie dzisiaj ochotę? Zaopatrzcie się w swoją ulubioną rybę, a następnie przyrządźcie z niej… zupę! Na blogu pojawiła się ostatnio seria przepisów z wykorzystaniem wiosennych warzyw, pora zatem, aby uzupełnić je również czymś nieco bardziej treściwym – zupa rybna ze śmietaną, to jest to!
Zupa rybna ze śmietaną to pożywne danie, które sprawdzi się w ramach obiadu bez mięsa. To także doskonała propozycja na wykwintną kolację we dwoje czy spotkanie z przyjaciółmi. Danie choć sycące, zachowuje swoją lekkość, dobrze zatem sprawdzi się w sezonie wiosenno – letnim.
Charakteru zupie nadadzą pieczone w piecu pomidorki. Soczysty, czerwony akcent sprawi, że zupa będzie nie tylko lepiej smakować, ale także ciekawiej się prezentować. Smaku przyda zupie także Rosół Drobiowy WINIARY.
Za sprawą tego dodatku nie tylko zaoszczędzimy sporo czasu (na ugotowanie rosołu trzeba by poświęcić kilka godzin), ale także doprawimy zupę tak, jak trzeba! Mieszanka aromatycznych przypraw sprawi, że w kwestii ostatecznego doprawiania będzie można się ograniczyć do minimum.
Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.
Pomidorki koktajlowe zachwycają swoją słodyczą również w innych przepisach!
Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej marchewkę i pietruszkę z przeciśniętym czosnkiem.
Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i wraz z brukselką oraz fasolką dodać do zeszklonych warzyw.
Całość zalać 1,5 litra wody. Dodać 2 kostki Rosołu Drobiowego WINIARY. I gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną, zachowując jednocześnie chrupkość.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, z funkcją termoobiegu. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano i zapiec w piekarniku przez ok. 15-20 minut.
Rybę opłukać, usunąć ew. ości i skóry.
Na patelni rozgrzać masło, dodać gałązki świeżego rozmarynu oraz rybę. Całość oprószyć tymiankiem, solą oraz pieprzem cytrynowym i krótko podsmażyć na maśle z dwóch stron.
Gotowe pomidorki oraz rybę dodać do gotującej się zupy, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Całość doprawić oregano, słodką papryką, gałką muszkatołową. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
Na koniec zupę zabielić śmietaną.