Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa serowa delikatna, aksamitna i pyszna – z grzybowym ravioli. Właśnie uświadomiłam sobie, że niezbyt często do tej pory ją gotowałam i tak naprawdę nie wiem czemu, bo jest rewelacyjna w smaku i sycąca. Podana z ravioli z prawdziwkami może śmiało stanowić smaczne danie obiadowe. Nic więcej nie potrzeba. Zupę serową można też serwować z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzaneczkami. Jednak przyznaję, że włoskie ravioli z dodatkiem grzybowym sprawdziło się tutaj idealnie.
Zupa serowa ma idealnie kremową, gęstą konsystencję i według mnie najlepiej sprawdza się z różnymi dodatkami. Wówczas nabiera charakteru.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Smażymy na rozgrzanym oleju aż cebula będzie miała złoty kolor.
Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego cebulę z czosnkiem.
Po chwili dodajemy serki topione. Najlepiej odlać do osobnej miski nieco bulionu i rozrobić z nim serki i dopiero wtedy dodajemy do reszty bulionu.
Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Ciepłą zupę podajemy z ravioli z prawdziwkami oraz startym serem wędzonym i świeżym tymiankiem.
Z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy.