Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gęsta i aksamitna, lekką ciągnąca – dla wszystkich amatorów sera. Dodatek ostrej papryki przełamuje delikatność i nadaje zupie charakteru. Grzanki z ciemnego pieczywa chrupią przy każdej łyżce. Pożywna i sycąca!
Jeśli posiadasz akurat gotowy bulion, przygotujesz ją naprawdę szybko. Tym razem nie pora na liczenie kalorii, lecz oddanie się…przyjemności. Smacznego!
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Cebule obrać i czosnek obrać, drobno posiekać. Z papryczki usunąć pesteczki, posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.
Do podsmażonych warzyw dolać bulion. Zagrzać, doprowadzić do wrzenia.
W kolejnym kroku dodawać sery do bulionu. Sery dodawać rozdrobnione, od najtwardszego do najmiększego. Zupę gotować teraz na mniejszym ogniu.
Jako pierwszy dodać Cheddar, wymieszać, poczekać aż się roztopi. Następnie Lazur, postępując tak samo jak przy Cheddarze. Na końcu dodać ser topiony.
Zupę doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Ostrożnie z solą – sery zawierają jej już całkiem sporo.
Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na małe grzanki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć na nim grzanki – aż będą rumiane i chrupiące.
Zupę podawać z grzankami.
Natalia