Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wyjątkowo prosta zupa serowa zapiekana to świetny pomysł na pożywną zupę właściwie... z niczego ;) Potrzebne nam będą tylko dwie kostki Rosołu drobiowego WINIARY, na którym ugotujemy esencjonalny wywar z dodatkiem zazłoconej na maśle cebuli. Potem wrzucamy żółty ser (można pokroić go w kosteczkę, ale najprościej zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i zapiekamy przez kwadrans. W międzyczasie akurat zdążymy przygotować chrupiące grzanki z czerstwego pieczywa, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na niewielkiej ilości oliwy. Zupę serową można doprawić ulubionymi ziołami, a po wyjęciu z pieca posypać grzankami i udekorować zieleniną oraz ćwiartkami koktajlowych pomidorków.
Kostki rosołowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na maśle. Dodaj mąkę i smaż około 2 minut.
Stopniowo dolewaj bulion. Wywar gotuj 10 minut często mieszając.
Wlej mleko, dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty ser żółty.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 15 minut.
Podawaj z grzankami.