Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzewające i pożywne zupy są idealne w okresie jesienno-zimowym. Zupa serowa z marchewką i brokułem jest jedną z moich ulubionych o tej porze roku.
Do przygotowania zupy serowej nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników. Wystarczy kilka warzyw i ser o zdecydowanym, lekko pikantnym smaku. Ja zwykle sięgam po cheddar, który nadaje zupie serowej odpowiedniego charakteru. Jeśli nie masz w domu cheddara możesz użyć innego sera np. edamskiego, wtedy zupa będzie nieco mniej wyrazista. Warto również eksperymentować i mieszać w takiej zupie różne rodzaje sera.
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj. Marchewkę, obierz i pokrój w cienkie słupki (julienne).
Ser zetrzyj na tarce o większych oczkach.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz marchewkę. Całość podsmaż przez około 5 minut.
Do garnka dodaj wywar oraz dorzuć podzielony na różyczki brokuł. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Dodaj starty ser (część zachowaj do dekoracji zupy). Podgrzewaj cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Następnie wlej śmietanę i dopraw zupę serową solą i pieprzem do smaku.
Zupę serową nalej do misek. Każdą porcję posyp startym serem i posiekanym szczypiorkiem.