Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa śledziowa. Prosta postna potrawa, która w wielu domach pojawia się nie tylko w wigilijny wieczór, ale także w środę popielcową lub zwyczajnie w piątek. Zupa nie wymaga szczególnych umiejętności (jeśli przygotujemy ją z gotowych płatów śledziowych). Jedynie, co jest potrzebne, to miłość do śledzi. Ale kto ich nie uwielbia?
Jeśli do przygotowania zupy chcemy wykorzystać śledzie z beczki, należy je wcześniej dobrze wymoczyć. W przeciwnym wypadku będą bardzo słone, a nasza zupa nie do zjedzenia. Śledziom odcinamy głowy, patroszymy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilkanaście godzin. W czasie moczenia wodę trzeba kilkakrotnie zmienić, gdyż śledzie z beczki są naprawdę bardzo słone.
Zupę śledziową można też przygotować z gotowych płatów śledziowych. Tę opcję polecam szczególnie osobom zabieganym, a także wszystkim, którzy nigdy wcześniej nie filetowali śledzi. Przed świętami jest tak wiele rzeczy do zrobienia, że nie zawsze znajdzie się jeszcze czas na filetowanie. Gotowe płaty śledziowe zazwyczaj nie wymagają wcześniejszego moczenia. Na wszelki wypadek dobrze jest je spróbować. Kiedy są dość słone, można je na godzinę zalać zimną wodą.
Prostą zupę śledziową możemy podać z wykwintnym dodatkiem w postaci ziemniaków pieczonych w mundurkach. W wigilijny wieczór tak podana zupa będzie się prezentowała niezwykle uroczyście. Jak zatem ma być przygotowana zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika?
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Ziemniaki wykorzystasz również w przepisach poniżej:
Zaczynamy od ziemniaków. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C. Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Ziemniaka kładziemy na głębokiej łyżce, kroimy w cieniutkie plasterki (nie przecinamy ziemniaka do końca, nóż zatrzymuje się na łyżce). Podobnie postępujemy z kolejnymi ziemniakami.
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą czosnkową, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ziemniaki ok. 45-60 minut, od czasu do czasu skrapiając ziemniaczki oliwą. Przed dodaniem ziemniaków do zupy, w razie konieczności odsączamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Śledzie z beczki pozbawiamy głów, patroszymy, zalewamy wodą. Odstawiamy na kilkanaście godzin, od czasu do czasu zmieniamy wodę. Namoczone śledzie filetujemy. Jeśli mamy gotowe płaty śledziowe, pomijamy ten krok.
Cebulę kroimy w piórka, krążki lub kostkę. Zalewamy wodą, zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Powstałą zalewę odstawiamy do przestygnięcia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
Zalewę łączymy ze śmietaną, dodajemy śledzie. Całość doprawiamy szczyptą soli i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zupę śledziową podajemy z ziemniakami w mundurkach upieczonymi w piekarniku. Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika powinna być udekorowana natką pietruszki.