Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śliwki kroję na pół, wyciągam pestki.
Przekładam do rondla, zasypuję cukrem.
Po 15 minutach zalewam wodą ponad poziom owoców, zagotowuję, gotuję kilka minut z laską wanilii i goździkami.
Wyciągam laskę wanilii i goździki.
Przygotowuję ciasto na kluski kładzione.
Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.
W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.
Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.
Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, przelewam zimną wodą, podaję z zupą śliwkową na ciepło.