Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kilka śliw posadzonych przy płocie, jak co roku, wydało mnóstwo owoców. Lubię śliwki. Pamiętam z dzieciństwa, jak latem chodziło się na mirabelki. Jak babcia gotowała kompot z renklody. I jak sama robiłam powidła ze śliwek. Śliwki są dobre na wszystko, a zupa śliwkowa to rewelacja!
Nie wiem, jaką odmianę śliwek mam w ogrodzie. Chociaż wiem. Moją ulubioną. Słodką, zwartą, z łatwo odchodzącą pestką. Zupa śliwkowa z takich owoców jest rewelacją, a jej przygotowanie to przyjemność. Na pewno nie są to węgierki, bo węgierki są mniejsze, ciemnofioletowe. Z węgierek wychodzą najpyszniejsze na świecie powidła śliwkowe. A z renklody kompot.
Dlaczego warto jeść śliwki? Śliwki są doskonałym źródłem błonnika, dzięki któremu doskonale regulują trawienie, a także witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminy E. Samo zdrowie. Dlatego latem śliwki często można znaleźć w moim domu nie tylko w misce z owocami, ale także cieście, deserze i zupie.
Smacznego!
Wszystkim łasuchom polecam inne nasze zupy owocowe:
zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi
chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
zupa owocowa z kaszą jaglaną
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
zupa truskawkowa z bezikami
zupa owocowa z serkiem mascarpone
zupa owocowa z makaronem
chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą
zupa owocowa z kruszonką
kremowa zupa z jabłek z cynamonem
Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki. Przekładam śliwki do garnka, zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 15 minut, aż śliwki puszczą sok.
Po tym czasie zalewam śliwki gorącą wodą (ok. 1l), dodaję szczyptę suszonego imbiru, zagotowuję i gotuję na małej mocy płyty 5 minut. W tym czasie przygotowuję świderki według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelewam zimną wodą.
Zupę zestawiam z płyty, dodaję do zupy makaron, odstawiam do przestygnięcia. Zupę śliwkową podaję lekko ciepłą, z ciastkiem piernikowym.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!