Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki. Przekładam śliwki do garnka, zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 15 minut, aż śliwki puszczą sok.
Po tym czasie zalewam śliwki gorącą wodą (ok. 1l), dodaję szczyptę suszonego imbiru, zagotowuję i gotuję na małej mocy płyty 5 minut. W tym czasie przygotowuję świderki według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelewam zimną wodą.
Zupę zestawiam z płyty, dodaję do zupy makaron, odstawiam do przestygnięcia. Zupę śliwkową podaję lekko ciepłą, z ciastkiem piernikowym.