Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomysł na przygotowanie zupy szczawiowej na wywarze z wędzonki, podanej z faszerowanymi jajkami podsunęła mi nasza czytelniczka Zofia Jankowska, podczas dyskusji na temat zup wielkanocnych. Święta minęły i zdążyłam już o nich zapomnieć, ale ciągle chodził mi po głowie ten przepis. Zresztą do tej pory szczawiowa zupełnie nie kojarzyła mi się z Wielkanocą, bo gotuję ją w okolicach maja, kiedy zaczyna się sezon na szczaw. Udało mi się wyszperać w piwniczce ostatni słoiczek szczawiu z zeszłego roku, więc nie było już odwrotu – decyzja zapadła, gotuję zupę szczawiową na wędzonce.
W trakcie gotowania zupy szczawiowej przygotowałam faszerowane jajka. Nie miałam dokładnych wskazówek jak je przygotować, więc improwizowałam i muszę stwierdzić, że powinnam zdecydowanie częściej to robić. Tak przygotowane jajka okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Farsz wyszedł pyszny, delikatny i puszysty. Majonez świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do zimnych dań i przekąsek!
(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy szczawiowej)
Amatorom kwaśnych smaków polecam też :
Szczaw ze słoiczka
Szczawiową z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Zupę ogórkową z ogórkami podsmażanymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.
Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.
Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz z jajek nakładamy do skorupek.
W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.
Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.
Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).
Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.
Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.
Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.
Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.