Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Moja rodzina uwielbia zupy, w tym te o zdecydowanych smakach jak zupa szczawiowa – kwaśna i pyszna.
Do tej pory nie eksperymentowałam z tą zupą i zawsze robiłam ją po prostu z jajkiem, ale jakiś czas temu wpadłam na pomysł podania jej jeszcze z plasterkami chrupiącego boczku. Smakuje rewelacyjnie. Jajko, boczek i szczaw to zdecydowanie trafione połączenie. Dobrze jeśli boczek będzie cieniutki, wówczas nie zatonie nam od razu w talerzu zupy.
Zupa szczawiowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli macie w piwniczce zapas szczawiu w słoiczkach. Jeśli chcecie przygotować zupę szczawiową ze świeżego szczawiu, to planujcie zakup lub zbiory najlepiej tego samego dnia, bo liście szczawiu nie nadają się do dłuższego przechowywania.
Zupę szczawiową należy spożywać w rozsądnych ilościach ponieważ liście szczawiu zawierają szczawian potasu.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Liście szczawiu myjemy i szatkujemy na mniejsze kawałki ( na paski). Szczaw dodajemy do zupy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie ( około 10- 15 minut). Odrobinę zupy przelewamy chochlą do miseczki. Czekamy aż nieco ostygnie i dodajemy śmietanę i mieszamy . Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy w garnku cały czas mieszając.
Boczek kroimy na małe paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu.
Gotową zupę podajemy z ugotowanym jajkiem, pokrojonym na plasterki i z chrupiącym boczkiem.