Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa szczawiowa to letni klasyk na polskich stołach. Zazwyczaj podawana jest z ziemniakami, tym razem jednak proponuję wersję z niezwykle zdrową kaszą jaglaną. Tradycyjnie w zupie szczawiowej powinno znaleźć się jajko, które i tym razem trafiło na talerze pełne kwaskowej, pysznej zupy.
Do przygotowania zupy szczawiowej można użyć świeży szczaw lub ze słoiczka, który dostępny jest w sklepach przez cały rok.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy szczawiowej. Smacznego.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w kostkę lub półtalarki.
Szklimy cebulę na maśle. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, dodajemy do gotującego się wywaru razem z cebulą i marchewką, gotujemy 10 minut.
Dodajemy do wywaru szczaw ze słoiczka, doprawiamy zupę solą i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut.
Śmietanę hartujemy w niewielkiej ilości odlanej do kubeczka zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
Zupę podajemy z ćwiartkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy zupę na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.