Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa szczawiowa przygotowana z bouquetem garni to jedno z najbardziej kultowych i tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jest to zupa o lekko kwaskowym, aczkolwiek łagodnym smaku, którą można podawać zarówno z ugotowanym na twardo jajkiem jak i z ziemniakami. To, co w szczególności wyróżnia tę smakowitą potrawę, to jej aromatyczność, a także fakt, że świetnie nadaje się ona do przechowywania. Choć wiele osób twierdzi, że jest to zupa typowo sezonowa, to jednak śmiało można ją zapakować do hermetycznie zamykanych pojemników i zamrozić! Po odmrożeniu, będzie ona smakowała również dobrze, co tuż po ugotowaniu. Ciekawostką może być to, że zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu jest obecna nie tylko w kuchni polskiej, ale także i w kuchni żydowskiej!
Zupa szczawiowa ze słoika z ziemniakami i jajkiem - ułatw sobie jej przygotowanie!
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu jest raczej potrawą, której wykonanie możliwe głównie w sezonie letnim. To właśnie wtedy można kupić liście świeżego szczawiu i wykonać smakowite danie. Jednak w sezonie zimowym możliwości się nie kończą. Na stole może się bowiem pojawić zupa szczawiowa ze słoika z jajkiem i innymi dodatkami. W sprzedaży dostępne są liczne koncentraty, których wykorzystanie znacznie ułatwi przygotowanie samej zupy! Wówczas jedyne co będziemy musieli zrobić, to ugotować jajko na twardo, zagotować wywar, a także dorzucić do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie możemy ozdobić powierzchnię serwowanej zupy drobno posiekaną natką pietruszki. Tak niewiele potrzeba, by zupa szczawiowa ze słoika z ziemniakami i jajkiem zagościła na naszym stole!
Smaczna szczawiowa ze świeżego szczawiu - danie na co dzień i na uroczystości!
Szczawiowa ze świeżego szczawiu to zupa, która zasługuje sobie na miano legendarnej! Co więcej, danie to można śmiało nazwać uniwersalnym. Z uwagi na to, że zarówno w sezonie letnim jak i sezonie zimowym można je przygotować w kilka chwil, to nie ma przeszkód, by zaserwować zupę szczawiową w formie rodzinnego, uroczystego obiadu. Świetnie sprawdzi się ona także podczas różnorodnych przyjęć typu rocznica ślubu, wesele czy urodziny. Jej smak jest delikatny, a aromat z pewnością na długo zapisze się w pamięci uczestników imprezy! Co więcej, jeśli chcemy nieco wzbogacić zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami, to dodatkowo możemy zaserwować ją w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa. Wówczas z pewnością zaspokoi ona apetyt nawet największego łakomczucha!
Wywar doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i bukiet świeżych ziół, solimy, gotujemy 10 minut.
Szczaw dokładnie płuczemy, pozbawiamy ogonków, kroimy w drobne paseczki. Dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 minut.
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem.
Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypujemy spora ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu zupę szczawiową dekorujemy natką pietruszki.