Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nowalijki w wykwintnym wydaniu, czyli zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z dodatkiem młodziutkiej botwinki i sera gorgonzola. Cukinia dodana do zupy nadaje jej aksamitnej konsystencji, a łodyżki botwinki pozostają delikatnie chrupiące. Łagodność szpinaku i botwinki przyjemnie podkręca smak gorgonzoli. Ja użyłam gorgonzoli dolce, czyli łagodniejszej w smaku, ale jeśli macie ochotę, dodajcie piccante.
Sery świetnie nadają się na wyrazisty dodatek podkreślający smak zupy! Zobacz też inne przepisy na zupy z serem:
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią
Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Zupa z serków topionych
Zupa marchewkowa z serem feta
Krem z dyni z niebieskim serem i granatem
Czeska zupa czosnkowa
Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
W głębszym rondlu delikatnie rozgrzewamy łyżkę masła, podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę.
Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do rondla z cebulką, dodajemy szczyptę kurkumy. Dusimy do miękkości.
W tym czasie szpinak i botwinkę dokładnie płuczemy. Liście szpinaku i botwinkę z łodyżkami drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku w całości, po chwili dodajemy posiekany szpinak z botwinką, dusimy chwilę, aż listki zmiękną i znacząco zmniejszą swoją objętość. Wyciągamy ząbki czosnku.
Cukinię podduszoną z cebulką podlewamy wywarem, dodajemy szpinak z botwinką, zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy.
Odlewamy 2 chochle zupy i miksujemy je z gorgonzolą (wcześniej odkładamy ok. 1/8 sera do dekoracji), dodajemy z powrotem do rondla z zupą i mieszamy. Doprawiamy solą morską.
Do zupy nalanej do miseczek dodajemy odłożoną do dekoracji gorgonzolę.