Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dla niektórych zupy to obowiązkowy element obiadu. Inni jedzą je na podwieczorek jako samodzielne danie. Jeszcze inni traktują jako wzbogacenie diety za pomocą warzyw. Niezależnie od tego, czym dokładnie są dla Ciebie, zupa ze szpinakiem jest posiłkiem, którego koniecznie powinieneś(-aś) spróbować. To prawdziwa fuzja smaku, która rozpieszcza kubki smakowe od pierwszej do ostatniej łyżki. A ponadto jej wykonanie jest banalnie proste. Z tym daniem z pewnością poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Co natomiast najważniejsze, przygotowanie zajmuje jedynie 44 minuty. Warto także wiedzieć, że zupę szpinakową da się przechowywać w lodówce i mrozić, dzięki czemu w trakcie jednego pobytu w kuchni możesz stworzyć danie na kilka dni. Jak je natomiast zrobić? Będziesz potrzebować: mrożonego szpinaku, dużej cebuli, pietruszki, czosnku, brokułu świeżego lub mrożonego, kalafiora, śmietany 18%, oliwy, papryki ostrej, gałki muszkatołowej, imbiru, soli i pieprzu. Dokładne proporcje poszczególnych składników zostały podane powyżej.
Zupa szpinakowa - przepis krok po kroku
Zupa szpinakowa jest prosta w wykonaniu, dlatego możesz ją zrobić nawet wówczas, kiedy przygotowujesz inne danie. Zacznij od obrania cebuli, pietruszki i czosnku. Następnie pokrój je drobno. Do osobnego garnka nalej oliwę i ją rozgrzej. Wcześniej przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj przyprawy oraz delikatnie podsmaż. Do tak przygotowanej cebuli, pietruszki i czosnku dodaj mrożony szpinak i rozmroź go na niewielkim ogniu. Następnie do całości wrzuć różyczki brokułu oraz kalafiora. Wlej do garnka wodę (tak aby przykryła warzywa) i duś do miękkości. Ostatni krok miksowanie i zabielanie śmietaną. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Taki krem ze szpinaku świetnie smakuje podawany z keksem śmietany oraz prażonymi ziarnami słonecznika.
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku — poezja smaku w każdej łyżce
Zupa krem ze szpinaku ma smak, którego z trudem szukać w innych daniach. To połączenie delikatnego aromatu zielonych liści z intensywnością przypraw. Nic więc dziwnego, że jest często wybierana zarówno jako element codziennej diety, jak i również jako danie dla gości. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i uroczystościach — czasem nawet z powodzeniem zastępując klasyczny rosół. Jeśli jeszcze bardziej chcesz urozmaicić to danie, możesz do niego dodać grzanki z chleba pełnoziarnistego, które doskonale skomponują się z warzywami z zupy.
Cebulę, pietruszki i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, pietruszki i czosnek w plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią obrane i pokrojone warzywa, dodać przyprawy, całość delikatnie podsmażyć.
Do podsmażonych warzyw dodać mrożony szpinak, dokładnie wymieszać i dusić do momentu, aż szpinak się rozmrozi.
Dodać różyczki brokuła i kalafiora, całość zalać wodą- tak, aby przykryć warzywa. Gotować do miękkości warzyw.
Całość zmiksować, zabielić śmietaną. Jeśli zupa szpinakowa będzie zbyt gęsta, rozcieńczyć ją odrobiną wody.
Zupę szpinakową podawać z kleksem śmietany i uprażonymi ziarnami słonecznika.