Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy. Drobno siekamy (można usunąć łodyżki).
Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po pół minucie dodajemy posiekany szpinak, oprószamy go gałką muszkatołową i dusimy 5 minut. od czasu do czasu mieszając.
Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącego wywaru, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
Do zupy dodajemy podduszony szpinak, gotujemy chwilę.
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności solą morską. Zabielamy śmietanką. Oprószamy pieprzem.
Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pokrojony w kostkę lub rozkruszony ser feta.