Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zielona zupa… wygląda intrygująco! W składzie: samo zdrowie! Tym razem w garnku zmiksowałam mnóstwo zielonych warzyw. Zdecydowaną przewagę odegrał jednak szpinak, który nadał kremowi tak mocno zielonego koloru. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to proste danie, które przyrządzisz w niespełna 30 minut!
Jako że na sezon na świeży szpinak trzeba jeszcze trochę poczekać, postawiłam na mrożony, w którym zostały zachowane wszystkie witaminy i minerały. Dorzuciłam także garść szpinaku baby. Zawarte w szpinaku przeciwutleniacze, w postaci witaminy C, beta-karotenu oraz luteiny chronią przed miażdżycą i nowotworami. Magnez oraz potas obniżają kolejno: poziom stresu i ciśnienia. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to nie tylko porządna dawka witamin, lecz jednoczenie odpowiednia porcja kalorii. Dzięki dodatkowi serka topionego nasyci na długo.
Nie pozwól, aby źle przyrządzony szpinak, podawany czasem w przedszkolach czy stołówkach szkolnych, skutecznie zniechęcił Twoje dzieci do tego zdrowego warzywa. Zieloną zupę zaserwuj także swoim pociechom! Ze względu na bardzo intensywny kolor z pewnością zaciekawi najmłodszych. Zupy to doskonały sposób na to, aby przemycić w nich często nielubiane przez dzieciaki warzywa. Za pomocą dodatków możemy skutecznie zmieniać ich kaloryczność i balansować je z dietą. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to danie o podwyższonej kaloryczności ze względu na dodatek tłustego serka. Jeśli zależy Ci na tym, aby była naprawdę sycąca – podaj ją z grzankami.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem serka topionego:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. W międzyczasie cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki, brokuła podzielić na mniejsze różyczki.
Tak przygotowane warzywa oraz szpinak baby dodać do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Całość wymieszać i zalać bulionem warzywnym.
Gotować ok. 10 minut na niedużym ogniu aż warzywa zmiękną.
Dodać mrożony szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony.
Pogotować jeszcze przez chwilę – aż szpinak się roztopi, a serek rozpuści.
Całość doprawić gałką muszkatołową oraz obficie solą i pieprzem.
Na koniec dodać łyżkę soku z cytryny. Całość zmiksować na gładki krem, dodając w trakcie miksowania 3 łyżki śmietany. W procesie miksowania możemy mieć pewność, że zupa nie powinna się zważyć.
Zupa szpinakowa z serkiem topionym będzie się efektowanie prezentowała, jeśli fantazyjnie udekorujesz ją pozostałą śmietaną.
Aaaa
A jeżeli chciałabym improwizować, to nie szukałabym przepisu.