Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć, a następnie pokroić w niedużą kostkę, skropić oliwą.
Pokrojoną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15/20 minut – aż kawałki zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
W zależności od preferencji, kawałki można obrać ze skórki – w przypadku dyni hokkaido obieranie można pominąć, skórka jest jadalna. Odłożyć na bok.
Szalotki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
Marchewki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce.
Paprykę i selera umyć, z papryki usunąć pesteczki. Warzywa pokroić w plasterki.
Groszek cukrowy umyć.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodać marchewki, paprykę, selera, groszek cukrowy pastę curry i kurkumę, całość wymieszać. Krótko podsmażyć.
Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Następnie dolać mleko kokosowe i kawałki dyni. Gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z posiekaną cebulą dymką.