Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczaka opłukać, włożyć do garnka wraz z warzywami: marchewkami, pietruszkami, selerem, kapustą, grzybami shitake. Dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Całość zalać ok. 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu - przez ok. 40-50 minut.
W międzyczasie cebulę, czosnek, imbir obrać i posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, ilość pozostawionych pestek dostosować do upodobań stopnia ostrości. Tak przygotowane warzywa umieścić w kielichu blendera, dodać trawę cytrynową, 2 łyżeczki curry, olej i zmiksować na gładką pastę.
Ugotowany bulion przecedzić, marchewki, grzyby i kurczaka odłożyć na bok i pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka obtoczyć w curry i krótko podsmażyć na rozgrzanej patelni.
Do dużego garnka przełożyć zmiksowaną pastę z kielicha blendera. Rozgrzać ją i podsmażyć przez kilka minut. Następnie dolać bulion oraz mleko kokosowe. Dodać kawałki marchewki, grzyby i mięso. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Ugotować makaron ryżowy.
Zupę doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem.
Podawać z posiekaną dymką i makaronem.