Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz urozmaicić swoje codzienne menu i przygotować proste dania kuchni azjatyckiej w swojej kuchni? Mamy coś w sam raz dla Ciebie! Zupa tajska z kurczakiem i tofu to propozycja dla wszystkich fanów orientalnej kuchni. Przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a smak zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.
Tajska zupa na rozgrzanie
Tym przepisem zabieramy Cię w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki naszego świata. Nie musisz pakować walizki i kupować biletów do Tajlandii, żeby odkryć smaki inspirowane tamtejszą kuchnią. Z łatwością możesz samodzielnie przygotować popularne dania azjatyckie. Nasz przepis Ci w tym pomoże.
Kurczak, tofu, bulion drobiowy WINIARY to najważniejsze elementy tej zupy. Dodajemy też WINIARY POMYSŁ NA… Makaron smażony po Tajsku, który podkreśli orientalny charakter całej potrawy. Do zupy warto dodać też warzywa – sprawdzi się marchewka i cebula lub gotowa mieszanka mrożonej włoszczyzny, jeśli nie masz pod ręką świeżych warzyw.
Ta aromatyczna, bogata w smaku zupa świetnie sprawdzi się jesienią lub zimą – rozgrzeje Cię od środka i poprawi humor, gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza. Smacznego!
Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem oraz 1 łyżką WINIARY POMYSŁ NA…
Marchewkę pokrój w półplasterki. Tofu pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 1,5 l wody z bulionem WINIARY i pozostałą zawartością opakowania WINIARY POMYSŁ NA…
Cebulę pokrój w piórka. Imbir zetrzyj na tarce, a czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim tofu, aż będzie złociste, takie dodaj do zupy. Na tę samą patelnię wrzuć kurczaka i smaż, aż się zacznie rumienić. Dodaj cebulę i smaż 1 min. Na końcu dodaj czosnek i imbir. Smaż kolejną minutę. Całość przełóż do zupy i zagotuj.
Całość gotuj razem ok. 15 min.
Dymkę i kolendrę posiekaj. Pod koniec gotowania dodaj część ziół. Pozostałe użyj do dekoracji. Zupę dopraw na końcu solą, pieprzem oraz sokiem i skórką startą z limonki. Podawaj z ziołami.