Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce.
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.
Papryczkę chili pokroić na drobne paseczki (usunąć pestki). Kawałek imbiru obrać i drobno pokroić.
Kurczaka umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki. Dorzucić do zeszklonej cebuli, doprawić sosem sojowym, dodać kilka liści kafiru, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chilli oraz imbir – całość dusić na małym ogniu.
W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paseczki. Grzyby namoczyć, a następnie pokroić w paski.
Kiedy mięso się zetnie, dodać pokrojone papryki oraz grzyby i zalać całość gorącym bulionem drobiowym.
Następnie dodać mleko kokosowe, wyciśnięty sok z limonki, nerkowce oraz kukurydzę. Gotować przez chwilę na niewielkim ogniu.
Na koniec zupę tajską z kurczakiem doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior.
Zupa tajska z kurczakiem najlepiej smakowała będzie po kilku godzinach lub nawet na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy wszystkie smaki się przejdą.