Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.
Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.
Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .
Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.
Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.
Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.
Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.
Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.