Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę przygotować egzotyczne danie, ale nie masz czasu na wielogodzinne gotowanie? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Zrób z nami zupę Tom Kha Gai i szybko przenieś się w świat orientalnej kuchni. Ta zupa to klasyczne tajskie danie, które łączy w sobie delikatność kurczaka i lekką słodycz mleka kokosowego z bogactwem aromatycznych przypraw i ziół.
Zupa Tom Kha Gai – pomysł na szybką zupę z nutą orientalnych smaków
Zupa Tom Kha Gai to niezwykle aromatyczna i kremowa zupa, która jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni tajskiej. Już teraz możesz przygotować ją w swojej kuchni – w dodatku zajmie Ci to mniej niż pół godziny! Bazą tej zupy jest pierś z kurczaka oraz bulion drobiowy z dodatkiem aromatycznych składników, jak trawa cytrynowa, liście kaffiru, imbir, czosnek, sos rybny, kumin czy kolendra. Takie połączenie sprawia, że zupa tworzy harmonijną i charakterystyczną kompozycję.
Gotową zupę Tom Kha Gai serwuje się najczęściej z ryżem jaśminowym, dzięki czemu jest ona jeszcze bardziej pożywna i może stanowić pyszne danie obiadowe dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej. Smacznego!
Kurczaka pokrój w cienkie paski i dopraw solą i pieprzem.
Cebulę pokrój w piórka. Imbir obierz i posiekaj. Trawę cytrynową posiekaj. Czosnek posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj imbir, czosnek i trawę cytrynową.
Smaż, aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć. Dolej bulion. Dodaj liście limonki kaffir oraz kumin i całość zagotuj.
Dodaj mleko kokosowe, sos rybny oraz przyprawę MAGGI i wymieszaj. Wrzuć kurczaka oraz kiełki i gotuj, aż kurczak będzie ścięty. Możesz dodać też papryczkę chili.
Zupę dopraw posiekaną kolendrą oraz solą i pieprzem.