Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czosnek i cebulę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w półksiężyce.
Papryczkę drobno posiekać, usuwając pesteczki.
Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w kostkę. Zasypać delikatnie solą.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek, cebulę i papryczkę. Dodać marchewkę i pomidory oraz gałązkę rozmarynu. Całość poddusić przez ok. 10 minut.
Skrzydełka i udka z kurczaka umyć, dodać do podsmażonych warzyw. Całość zalać ok. 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok 30 minut.
Mięso wyłowić, obrać – kawałki dodasz do zupy pod koniec gotowania.
W międzyczasie fasolę pstrą ugotować, następnie obrać – oddzielić fasolki od strąków.
Do gotującej się zupy dodać cukinie i bakłażana. Gotować jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec wsypać ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki, kawałki kurczaka i świeże listki oregano.
Zupę doprawić obficie pieprzem i solą do smaku.