Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, odstawiamy na chwilę.
Zalewamy truskawki wodą, zagotowujemy, gotujemy 5 minut.
2 łyżki kisielu rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dolewamy do garnka z zupą, mieszamy, gotujemy chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do chłodniejszej zupy dodajemy śmietankę, mieszamy. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego.
Kiedy zupa ostygnie, zabielamy ją śmietanką – w tym celu odlewamy chochlę do większego naczynia, dolewamy śmietankę intensywnie mieszając, alby dobrze połączyła się z zupą. Odstawiamy garnek na godzinę do lodówki.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, dekorujemy listkami świeżej mięty.