Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dzisiaj syn wrócił ze szkoły z kolegą. Akurat skończyłam gotować soczyście zielony krem z brokułów. Aromat prażonych migdałów, którymi właśnie posypywałam zupę na talerzach, od razu ściągnął chłopaków do kuchni. Nasz gość równie szybko z niej wyskoczył, kiedy natknął się na różyczkę brokuła leżącą na blacie.
Dla niego to pewnie nie była żadna różyczka, ale jakieś niejadalne warzywo. Wiedziałam, że brokułowej z pewnością nie zje. Za to ze smakiem zjadł ufoludkowy krem z brokułów, który rzeczywiście był nieziemski. Pyszniejszej brokułowej z prażonymi migdałami… tzn. ufoludkowej nie serwują w całej galaktyce 🙂
W małej ilości wody (ok. 500 ml) gotuję warzywa na wywar.
Jak zmiękną, wyławiam je i dodaję różyczki brokuła.
Jeśli na pierwszy rzut oka widać, że wywaru jest za dużo, można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka.
Zupę gotuję ok. 15 minut, miksuję.
Dodaję sól, pieprz i odrobinę startej na tarce gałki muszkatołowej.
Migdały rumienię na suchej patelni i posypuję nimi krem z brokułów bezpośrednio na talerzach.