Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rosół, pomidorówka, krupnik, grzybowa, barszcz… Zapewne doskonale znasz te zupy. A co powiesz na przepis, który zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich? Specjalnie dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki mamy przepis na velouté – zupa ta przygotowana jest na bazie dyni ugotowanej w bulionie WINIARY z dodatkiem czosnku i śmietanki. Ale to nie wszystko! W środku kryją się jeszcze ravioli nadziewane foie gras. Brzmi ciekawie? Zobacz nasz przepis na velouté!
Velouté – niebanalna zupa dla prawdziwych smakoszy
Velouté (co w dosłownym tłumaczeniu z francuskiego znaczy aksamitny) to przede wszystkim bazowy francuski sos wykorzystywany w wielu przepisach. Przygotowuje się go z zasmażki i lekkiego bulionu. My dziś mamy dla Ciebie przepis na velouté – zupę z wieloma ciekawymi, zaskakującymi dodatkami. W tej zupie z pewnością nie zabraknie różnych tekstur. Sama zupa jest gładka i kremowa. W środku znajdują się delikatne pierożki ravioli z aksamitnym farszem z kaczych i gęsich wątróbek. Chrupkości dodadzą chipsy z pokrojonego w cienkie paseczki selera. Tuż przed podaniem możesz posypać zupę posiekaną natką pietruszki, która jeszcze bardziej urozmaici smak dania i doda ciekawego koloru.
Dynię pokrojoną w kostkę gotujemy z bulionem WINIARY, ząbkami czosnku, 800 ml wody - przez 15 minut. Po tym czasie łączymy całość ze śmietanką.
Rozkładamy 12 arkuszy ravioli na blacie. Jajko ubijamy z kroplą wody. Smarujemy arkusze ravioli i kładziemy kostkę foie gras, a na wierzch - drugi arkusz. Ostrożnie sklejamy i wycinamy ravioli.
Ravioli układamy na papierze pergaminowym i zostawiamy na 2 godziny w zamrażarce.
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 3 do 4 minut. Po ugotowaniu zanurzamy je w wodzie z kostkami lodu, aby zatrzymać gotowanie.
Następnie robimy julienne z selera. Obtaczamy w mące, a następnie smażymy na oleju.
Podawaj zupę velouté na 4 głębokich talerzach, dodaj 3 ravioli i chipsy z selera. Możesz też posypać zupę posiekaną natką pietruszki.