Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z dyni usuwam miąższ, obieram dynię skrobaczką do jarzyn, kroję w kostkę. Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i pietruszkę w niezbyt długie słupki, cebulę siekam, por kroje w półtalarki.
W wysokim rondlu lekko rozgrzewam olej, dodaję cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję por, po 2-3 minutach dodaję warzywa – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dynię. Podduszam około 10 minut, dodaję przecier pomidorowy, podlewam wywarem.
Dodaję do rondla ziele angielskie, listek laurowy i gałązkę świeżego lubczyku, gotuję 20 minut na małej mocy płyty. Jeśli potrzeba, doprawiam zupę solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmuję garnek z płyty. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolewam do rondla.
Zupę podaję posypaną szczypiorkiem, z kawałkiem bułki pszennej.