Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
Cukinie i brukselki dokładnie umyć.
Cukinie pokroić w kostkę. Brokuła umyć, podzielić na różyczki.
Na dnie dużego garnka zeszklić na oliwie cebulę i czosnek. Następie dodać pokrojone marchewki, cukinie i brukselkę.
Całość zalać 1,2 l bulionu warzywnego i gotować aż warzywa zmiękną, lecz nie stracą całkowicie chrupkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła.
W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki.
Szałwię i rozmaryn posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią kurczaka oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem. Mięso usmażyć.
Prawie gotową zupę przecedzić. Odłożyć 1/3 warzyw, resztę zmiksować na gładki krem. Krem zabielić delikatnie śmietaną. Dodać kawałki warzyw.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z kawałkami kurczaka. Zupa warzywna z kurczakiem najpiękniej prezentuje się, gdy udekorujemy ją kiełkami.