Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno przed, jak i po świętach. Lekkostrawna i niskokaloryczna pozwoli zrobić miejsce na wielkanocne przysmaki, po świętach z kolei da odpocząć żołądkowi.
Na nowalijki trzeba co prawda jeszcze chwilę poczekać, jednak w warzywniakach nie brakuje już jarzyn w wiosennych, zielonych odcieniach. Do koszyka, a potem garnka, trafiły: brokuł, por, seler naciowy, kapusta włoska. Dodatek ziemniaków i pietruszki sprawia, że jarzynowa staje się nieco bardziej treściwa. Świeże, chrupkie i aromatyczne natka pietruszki oraz cebula dymka nadają z kolei zupie intensywny aromat.
Przepis idealny dla wegetarian, zupę przygotowuje się bowiem wyłącznie na bazie warzyw i ziół. Ze względu na łagodny smak, przypadnie także do gustu najmłodszym głodomorom. Jeśli zależy Ci na podniesieniu jej wartości kalorycznej możesz dodać do zupy makaron lub kaszę. Zajadaj na zdrowie!
Poznaj również zupy w innych, zachwycających kolorach:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Kapustę umyć, poszatkować.
Pora dokładnie opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
Ziemniaki i pietruszki obrać, pokroić w kostkę.
Brokuła opłukać, podzielić na różyczki. Różyczki pokroić na mniejsze części.
Pietruszkę i dymkę posiekać.
Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Dodać poszatkowaną kapustę i pora oraz kurkumę.
Całość delikatnie podsmażyć, dodać rozmaryn, ziemniaki i pietruszki. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania dodać brokuły.
Całość doprawić obficie solą i pieprzem, dodać estragon, gotować ok. 7 minut – aż brokuły zmiękną.
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw zyska bardziej intensywny aromat jeśli podasz ją z posiekaną natką pietruszki i cebulą dymką.