Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na głębokiej patelni bez dodatku tłuszczu (wytopi się z boczku), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy od czasu do czasu mieszając. Pod sam koniec dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, krótko smażymy.
W tym czasie kapustę odsączamy na sicie (jeśli chcemy, aby zupa nie była zbyt kwaśna, przepłukujemy kapustę zimną wodą), siekamy, dodajemy do boczku z cebulką, chwilę przesmażamy.
Podlewamy kapustę ok. 1/2 szklanki wody, dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 40 minut) od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę. W tym czasie zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
Do wywaru dodajemy kapustę, zagotowujemy.
Na patelni po kapuście lekko rumienimy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Dodajemy do zupy zrumienione plasterki kiełbasy i krajankę warzywną, gotujemy 10 minut.
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Dodatkowo możemy zagęścić zupę łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Zupę przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.