Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiosna za oknem, to i musi być zupa wiosenna z botwinką. Uwielbiam botwinkę, jednoznacznie kojarzy mi się z nadejściem wiosny i obfitością, jaką zapowiada. Botwinka z malutkimi buraczkami doda zupie jarzynowej z mrożonych warzyw prawdziwie wiosennego charakteru.
Moje dzieci uwielbiają barszcz, także ten z młodych buraczków, ale niestety coraz mniej pobłażliwie traktują w zupach listki i posiekane łodyżki. Ja właśnie za to kocham botwinkę, a moje dzieci nie mogą się doczekać, kiedy sklepowe buraczki zostaną pozbawione tej zieleniny. Żeby nie było marudzenia nad talerzem, najczęściej dodaję do botwinki jajko. Tym razem jednak dodałam do zupy kiełki.
Marzyły mi się kiełki buraków, niestety nie udało mi się ich kupić, a na wyhodowanie ich w domu nie było już czasu – botwinka kupiona, trzeba było działać natychmiast. Do swojego talerza dodałam kiełki rzodkiewki, dzieciom zupa wiosenna z botwinką najbardziej smakowała z ulubionymi kiełkami brokułów.
Wszystkim wielbicielom botwinki polecam:
krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
barszcz wiosenny z botwinką
chłodnik litewski z miętą
botwinka z ogórkiem
botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
chłodnik litewski
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, a potem lekko siekam.
W rondlu o grubym dnie podsmażam por na średnio rozgrzanym oleju kilka minut, dodaję pokrojone w kostkę warzywa, po chwili podlewam całość wodą, zagotowuję i gotuję 15 minut.
Botwinkę dokładnie myję, buraczki szoruję i kroję w kostkę, a listki i łodyżki siekam. Dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, dodaję łyżkę koncentratu z buraków i gotuję 5 minut.
Zupę zabielam śmietaną, doprawiam do smaku pieprzem, szczyptą kwasku cytrynowego i cukru.
Zupę podaję posypaną kiełkami.