Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na obiad zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem. Bataty w mojej kuchni pojawiają się dość rzadko, choć bardzo je lubię, a dostępne w sprzedaży są cały rok. Dlatego kiedy jeden z naszych czytelników zapytał o przepis na krem z batatów, ucieszyłam się, że jest motywacja do jego przygotowania.
Batat, inaczej (i bardziej groźnie) wilec ziemniaczany, to taki duży słodki ziemniak, pod którego skórką kryje się pomarańczowa, a może raczej czerwona smakowitość. Nie każdy lubi jego słodki smak, ale można go świetnie wyważyć przyprawami i ziołami lub dodatkami, takimi jak łosoś i karmelizowany por. Jeśli przygotujemy zupę na ostro, słodycz batatów będzie świetnie się z nią uzupełniać.
Krem z batatów z łososiem i karmelizowanym porem ma świetny kolor. Wygląda pozytywnie i apetycznie, można go „jeść oczami”. W przeciwieństwie do zielonych zup, które najczęściej budzą u dzieci podejrzenia, do tej zupy nikt nie podchodzi ostrożnie – no może trochę podejrzeń wzbudzał karmelizowany por. Jednak dla dzieci warto przygotować ją w łagodniejszej wersji, bez papryczki chili.
Jeśli szukacie inspiracji, jak wykorzystać bataty w swojej kuchni, koniecznie wypróbujcie nasze przepisy:
kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami
Pory myję, kroję na ok. 10 cm kawałki (czyli właściwie na pół długości, nie licząc ciemnozielonej części pora). Następnie kroję każdy kawałek w poprzek i dobrze wypłukuję ziemię pomiędzy poszczególnymi warstwami pora. Później kroję pora wzdłuż w paski.
Wrzucam por na podgrzane na patelni masło, dodaję szczyptę soli, duszę około 5 minut.
Po tym czasie posypuję go cukrem, mieszam i jeszcze chwilę duszę, od czasu do czasu mieszając.
Cebulę kroję w kosteczkę, szklę na sklarowanym maśle na niewielkiej mocy płyty.
W tym czasie bataty obieram, kroję w kostkę (trochę drobniejszą niż np. ziemniaki do krupniku).
Do zeszklonej cebuli dodaję bataty i chwilę duszę.
Dodaję szczyptę papryczki chili, podlewam wywarem warzywnym i gotuję 15 minut.
Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską i pieprzem.
Kiedy bataty zmiękną, zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładki krem.
Krem z batatów podaję z kawałkami wędzonego łososia i karmelizowanym porem. Posypuję płatkami suszonych pomidorów i papryczki chili.