Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon na bób nie trawa długo! Trzeba go zatem dobrze wykorzystać. Miksujemy zatem zupę krem z bobu! Do zupy z bobu dodajemy słonecznego i słodkiego ananasa, posypujemy wyrazistym niebieskim serem. Smaki idealnie się ze sobą łączą. Kremowa zupa z bobu to propozycja wyjątkowo sycąca. Po misce tego kremu możecie spokojnie pominąć drugie danie, szczególnie w wyjątkowo ciepłe dni, kiedy apetyt jest nieco mniejszy.
Zobacz też inne przepisy na zupy z dodatkiem sera:
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Zupa z pora z grillowanymi oscypkami
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym
Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Zupa marchewkowa z serem feta
Krem z dyni z niebieskim serem i granatem
Zobacz też
Zobacz Krem z bobu
Zobacz Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem
Bób umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru (gotować ok. 15 minut).
Jeśli bób jest młody i świeży nie ma potrzeby go obierać. Jeżeli natomiast skórka jest grubsza – bób lepiej obrać.
Czosnek i cebulę obrać. Pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie.
W garnku umieścić bób, groszek, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Całość zalać bulionem i i gotować gotować przez ok. 10 minut.
Do zupy dolać sok wyciśnięty z połowy cytryny, obficie doprawić solą i pieprzem.
Całość zmiksować na gładką masę. Dodać ser pleśniowy (zostawiając kawałek do dekoracji).
Plastry ananasa ugrillować.
Zupę z bobu podawać z plastrami i kawałkami ananasa, posypaną kawałkami sera pleśniowego.