Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraka i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w ćwierćtalarki.
Imbir obieramy, drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Krótko podsmażamy na oliwie imbir z czosnkiem, dodajemy ćwierćtalarki buraka i marchewki, oprószamy szczyptą kuminu, kolendry i soli. Chwilę smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy do warzyw wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaki (można też obrać), podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinę, dolewamy mleko kokosowe.
Zupę doprawiamy solą, smak przełamujemy sokiem z limonki lub cytryny.