Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę.
Obieramy marchewkę i wrzucamy do garnka razem z kawałkiem selera i porem.
Brukiew obieramy i kroimy w równą kostkę. Lepiej kroić w mniejszą kostkę, bo brukiew długo się gotuje.
Brukiew dodajemy do garnka razem ze skrzydłami gęsi.
Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz szczyptę cząbru.
Gotujemy pod przykryciem do momentu aż brukiew będzie prawie miękka. W razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy brukiew będzie już prawie ugotowana (sprawdzamy widelcem miękkość brukwi).
Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do zupy. Pietruszkę można zastąpić suszonym majerankiem.
Zupę podajemy z porcją skrzydła gęsi, podawanego w całości.