Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Buraki szorujemy i bez obierania zawijam w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy godzinę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Do zeszklonej cebulki dodajemy buraki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy do buraków. Chwilę przesmażamy, podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut.
Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podajemy z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami.