Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połówki i wraz z czosnkiem (ząbków nie obierać) umieścić na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Całość skropić oliwą, posypać oregano, wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 20 minut.
Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie, na dnie większego garnka. W trakcie smażenie dodać posiekaną papryczkę chilli (bez ziarenek) oraz kurkumę.
Do zeszklonych warzyw dodać puszkę pomidorów, ciecierzycę, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz upieczone pomidorki wraz z czosnkiem.
Całość zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Kiełbasę obrać, pokroić na grube plastry, delikatnie przesmażyć na suchej patelni – tak, aby wytopiła się część tłuszczu. Podsmażoną dodać do zupy.
Pod koniec gotowania zupę doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.