Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na dzisiejszej liście składników do sycącej zupy z ciecierzycy dla całej rodziny nie zabraknie: ciecierzycy (oczywiście :)), kalafiora, papryki i sera koziego. Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem to danie, które do swojego jadłospisu mogą śmiało włączyć wszyscy wegetarianie i mięsożercy, który potrzebują drobiny wytchnienia od mięsnych potraw. Miska zupy z ciecierzycy to spora porcja białka, które zawarte jest zarówno w cieciorce, jak i kozim serem.
Nim zabierzemy się za gotowanie pamiętajmy jednak, że cieciorka potrzebuje co najmniej kilku godzin namaczania, a najlepiej moczyć ją całą noc! Mniej cierpliwi kucharze mogą sięgnąć po gotową cieciorkę z puszki lub słoika. Spragnieni urozmaiceń kulinarnych? Mamy dla Was sposób – do zupy można dodać odrobinę białego wina, które nada jej wykwintnego aromatu. Jeśli natomiast zupa ma być dla dzieci, wino można pominąć.
A jeśli zostanie Ci nadmiar koziego sera, wypróbuj również:
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim
Cieciorkę namoczyć przez noc.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.
Tak przygotowane ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić delikatnie oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – aż papryka lekko się zrumieni i znacząco zmięknie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać cebulę, krótko zeszklić.
Dosypać cieciorkę, zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Kiedy ciecierzyca zmięknie, dodać różyczki kalafiora oraz przyprawy: kmin oraz kurkumę. Gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Następnie do zupy dodać upieczoną żółtą paprykę (czerwoną zostawić do dekoracji) oraz tymianek.Dolać wino (opcjonalnie).
Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupą podawać z pokrojoną w paski pieczoną czerwoną papryką i kawałkami koziego sera.